2008-08-05

Jag kom på en jättebra rubrik igår kväll, men sen drack jag öl så nu har jag glömt bort den

Är tillbaka från syndens näste, även känt som Berlin. Jag har haft enorma mängder med trevligt den här veckan, vi har praktiskt taget bara tagit det lugnt och inte överansträngt oss. Jag var lite osäker på hur det skulle bli när vi förra tisdagen möttes av ett oerhört svettframkallande väder, men det har gått bra. Det har inte varit alltför varmt de flesta dagar. Och det är ju definitivt inget fel med att ligga i en park och läsa när det är för varmt för att anstränga sig. Första dagen åkte vi faktiskt till ett köpcenter bara för att få svalka oss i den fantastiska luftkonditionerad byggnaden. Annars är inte köpcenter speciellt kul i Berlin, om en inte är a) enbart intresserad av typ hm eller b) en rik tant på jakt efter dyra märkestantkläder. Det är bäst att hålla sig till secondhandbutikerna och de affärer som finns i de olika stadsdelarna. Iofs räcker det nästan för mig att kolla på de fina husfasaderna*, jag gick typ hela tiden och avundades människorna som bor i de fina husen med de FANTASTISKA balkongerna.
Lite kultur hanns det också med. Först var vi på en fotoutställning på Helmut Newton- museiet som handlade om paparazzi främst på 60-och 70-talet. Den var väldigt intressant och det blev ganska uppenbart att paparazzin var lika in your face då som nu. Förvisso kan jag tänka mig att de var färre och att det till högre grad handlade om att socialisera med celebriteterna, inte bara exponera dem så mycket som möjligt. Vi var också på två samlingsutställning, en av Man Ray och en av Alexander Rodtschenko, vilket var mer av en besvikelse. Okej, det var kul att få lite bättre koll på vilka de är, men själva konsten var inte speciellt intressant. De var båda verksamma under den första halvan av 1900-talet och de sysslade båda med foto och fotomontage. Det var säkert spännande att se för den som är mer insatt i fototekniker än vad jag är, för för mig blev det till slut lite intetsägande. Rodtschenko var verkligen väldigt mycket Sovjet, så att säga, och det är ju spännande på sitt sätt. På det hela taget var det väl bra och det är alltid roligt att vara någonstans där det faktiskt väldigt mycket att välja bland när det kommer till kultur (det finns tre operahus. TRE!).
Självklart dracks det öl och vin och åts mat. Jag tror faktiskt inte att jag åt en enda misslyckad måltid under hela tiden jag var där, och dessutom lyckades jag med konststycket att inte bli bakis en enda dag trots att jag intog alkohol sex av sju dagar. Jag kommer sakna käse frühstücken mest.
Annars kan jag verkligen rekommendera min semsterbok, Jeanette Winterson The Passion. Sehr, sehr gut.

*Observera att det hät handlar om östberlin, hur det är i väst vet jag inte. Har bara i området kring KaDeWe/Zoologischer Garten och det är så jävla turistigt att det knappt går att vistas där. Det som höjdpunkterna där är den bombade kyrkan och kakavdelningen högst upp i KaDeWe. Och Helmut Newton museiet då.

Inga kommentarer: